20240714-061692_Misijonski-kriz-Rajko-Ana-Spehar-Vrtin_foto-Vojko-Ivancic

Nova misijonarja v Gospodovem vinogradu

V nedeljo, 14. julija, popoldne je bil misijonski praznik pri svetišču Marije Kraljice miru na Kureščku, saj sta misijonski križ prejela zakonca Ana in Rajko Špehar Vrtin.

Za eno leto se odpravljata na misijonsko pot v Brazilijo k sestram salezijankam v inšpektorijo Sao Paulo, kjer deluje slovenka s. Metka Kastelic.

S podelitvijo blagoslova in misijonskega križa sta prejela poslanstvo Cerkve, da s svojim življenjem in besedo pričujeta za Kristusa. Slovesnost je vodil škof Franc Šuštar, ki je v nagovoru poudaril, da odhajata v misijone, da pričujeta kot zakonca med zakonci o Kristusovi navzočnosti med njima v zakramentu zakona. Poleg škofa so somaševali ravnatelj MSS Matjaž Križnar, rektor svetišča na Kureščku Anton Košir in drugi duhovniki. Pred mašo je v svetišču potekala molitvena ura, v kateri smo Gospoda prosili za vse misijonarje in za nova dva misijonarja. Na Kureščku sta Rajko in Ana sicer preživela zadnje mesece in pomagala pri vseh delih v svetišču in Marijini hiši.

Rajko in Ana oba izhajata iz Bele Krajine, kjer sta odraščala na majhnih kmetijah. Pri Ani doma so imeli tudi trgovino z domačimi izdelki in gostilno. Po poroki pred osmimi leti sta se preselila sprva v Maribor in nato na Vrhniko, kjer sta našla delo in ob delu zaključila študij kot strojnik in vzgojiteljica Montessori. Skupaj sta se začela tudi intenzivneje posvečati krščanskemu in duhovnemu življenju. Rada se udeležujeta romanj, duhovnih vaj, Stične mladih in Svetovnih dni mladih ter pomagata kot prostovoljca pri različnih dobrodelnih ustanovah.

Na svoji poti sta srečala različne misijonarje in njihova pričevanja so v njima vzpodbudila željo za misijone, ki je dozorela leta 2023 z vstopom v skupino Sled pri Misijonskem središču Slovenije. V skupini sta se pripravljala eno leto in pol. V Braziliji bo njuno delo povezano z vzgojnimi ustanovami sester salezijank.